Een auto van de zaak rijden: hoe zit dat precies? Is dit voordeliger dan privé een auto rijden? En mag je met een auto van de zaak ook privéritjes maken? Lees er alles over in deze blog!

Kilometerregistratie

Rijd je al een auto of besluit je om privé een auto te kopen? Dan kun je hier natuurlijk ook zakelijk mee rijden. Als je ondernemer bent en privé een auto rijdt, dan is het toegestaan om de kilometers die je zakelijk rijdt af te trekken van je winst aan het eind van het jaar. Dit is 19 cent per kilometer.

Daarnaast mag je de btw terugvragen van de autokosten wanneer je hier zakelijk mee rijdt, zoals benzine. Hiervoor is het wel nodig om een overzichtelijke kilometerregistratie bij te houden, zodat er precies duidelijk is hoeveel kilometers je jaarlijks zakelijk rijdt (en hoeveel privé). Hier zijn speciale RitRegistratieSystemen (RRS) voor die goedgekeurd zijn door de belastingdienst. Als je zelf een registratievorm bijhoudt, moet deze wel goedgekeurd zijn.

Bijtelling

Rijd je een auto van de zaak? Dan is het niet nodig om kilometerregistratie bij te houden. Je kunt de auto kopen of leasen op de zaak en je mag alle kosten vervolgens aftrekken van de winst. Dit is aan het eind van het jaar, dus gunstig voor de inkomstenbelasting.

Rijd je daarentegen meer dan 500 kilometer privé? Dan moet je wel aan het eind van het jaar fiscale bijtelling betalen. Deze bijtelling is afhankelijk van de cataloguswaarde van de auto en de CO2 uitstoot; op basis hiervan wordt de hoogte van de bijtelling bepaalt. De bijtelling wordt bij de winst opgeteld. Je betaalt hier aan het eind van het jaar dus inkomstenbelasting over. Deze bijtelling hoef je niet te betalen als je minder dan 500 kilometer privé rijdt. Ook dit moet je goed kunnen aantonen door kilometerregistratie.

Auto van de zaak?

De keuze voor een privé of zakelijke auto kun je dus maken met behulp van een rekensommetje. Beide manieren om een auto te rijden als ondernemer hebben voordelen. De keuze is onder andere afhankelijk van het aantal kilometers dat je rijdt, je inkomen en het soort auto waar je voor gaat. Wil je een auto gaan rijden of een nieuwe auto kopen (of leasen)? Ga er dan even goed voor zitten en kijk wat handig is voor jouw specifieke situatie!

bookd blogger
crypto & nft lover

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen.