Het derde kwartaal is alweer voorbij en daarmee ook 3/4 van het jaar! Hoe staat het er bij jouw onderneming voor? Heb je al je doelen tot nu toe kunnen behalen? Dit is hét moment voor een goede zakelijke reflectie. En natuurlijk ook om je btw-aangifte de deur uit te doen. Voor dat laatste hebben we een aantal tips opgesteld (waarvan nummer 1 waarschijnlijk de belangrijkste is).

1. Btw-aangifte doen: doe het op tijd

…en echt een inkoppertje. Maar er zijn genoeg ondernemers die hun btw-aangifte tóch te laat versturen. Het is vaak zo’n dingetje ‘wat nog gedaan moet worden’. En hoewel de belastingdienst op tijd een herinnering stuurt, zijn het vaak pas de laatste dagen dat de bonnetjes uit de kast worden gehaald.

2. Bewaar je inloggegevens goed

Daar zit je dan, klaar om je btw-aangifte te doen. Maar waar zijn die inloggegevens ook alweer? Die zitten toch in deze map? Of liggen ze in die la? Het aanvragen van nieuwe inloggegevens kost ongeveer 2 weken. Bewaar ze dus goed (én onthoud waar ze liggen).

3. Betaal ook op tijd

Verstuur je btw-aangifte op tijd en betaal op tijd. Het beste doe je dit direct, zodat je ervan af bent. Er staat namelijk een boete op als je de belastingdienst te laat betaalt. En dat is zonde! Je kunt de betaling ook inplannen. Zo wordt er automatisch geld overgemaakt en hoef je hier niet meer zelf aan te denken.

4. Neem wijzigingen mee

Kom je toch een bonnetje tegen die eigenlijk in het vorige kwartaal met de btw-aangifte mee had gemoeten? Of kom je erachter dat je de vorige keer een foutje hebt gemaakt? Je kunt correcties (tot 1.000 euro) gewoon meenemen in de btw-aangifte van dit kwartaal.

5. Controleer factuurgegevens

Voldoen al je inkomende facturen aan de juiste eisen? Je mag alleen btw terugvorderen op inkomende facturen die aan de door de belastingdienst opgestelde eisen voldoen. Zo moeten er standaard een aantal gegevens op facturen staan, zoals het btw-nummer en KvK-nummer van de afzender en het bedrag exclusief btw.

6. Reken valuta om

Doe je veel zaken met het buitenland en is er sprake van vreemde valuta (bijvoorbeeld dollars)? Voor het omrekenen naar euro’s is het belangrijk om de koers te gebruiken zoals die was op de datum van de factuur. Neem dus niet de koers van vandaag of van het moment van verzenden mee!

7. Btw-aangifte doen? Schakel een boekhouder in

Wil je fouten (en stress) voorkomen en zeker weten dat je btw-aangifte op tijd verstuurd wordt? Schakel dan een boekhouder in. Zo heb je geen omkijken meer naar je aangiftes. Net zo makkelijk! Stuur dan wel al je bonnen door én betaal op tijd (dat gaat de boekhouder helaas niet voor je doen).

bookd blogger
crypto & nft lover

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen

Gerelateerde berichten

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen.