Voor werknemers in loondienst is de maand mei een hele mooie maand. Het vakantiegeld wordt dan namelijk gestort op de meeste rekeningen. Maar vakantiegeld voor ondernemers wordt niet zomaar gestort. Hoe zorg je ervoor dat je straks met een cocktail in de hand en geld in de portemonnee op een prachtig bountystrand in de Bahama’s kunt liggen?

Vakantiegeld in loondienst

Als ondernemer heb je veel vrijheden, maar ook aan werken in loondienst zitten voordelen. Een daarvan is het vakantiegeld, dat meestal rond de maanden mei en juni wordt uitbetaald en zo’n 8% van het bruto jaarinkomen beslaat. Werknemers hebben recht op deze vakantietoeslag, die volledig wordt geregeld door de werkgever. Een leuk zakcentje voor de vakantie, dagje Efteling of die tuinrenovatie. Als ondernemer krijg je vakantiegeld natuurlijk niet zomaar uitbetaald. Áls je een extraatje wil, dan zal je hier zelf voor moeten zorgen.

Vakantiegeld voor ondernemers

Er zijn verschillende manieren om als ondernemer te zorgen voor een leuk zakcentje tijdens de vakantie.

Vakantiegeld voor ondernemers: hoe zit dat?

Bedrag sparen

Je kunt ervoor kiezen om elke maand een klein bedrag apart te zetten voor vakantiegeld, bijvoorbeeld 8% van je maandinkomen. Dit kun je doen op een privéspaarrekening of een zakelijke spaarrekening. Je kan dit bedrag uiteraard volledig zelf bepalen, maar houd er wel rekening mee dat je misschien niet elke maand dezelfde omzet draait.

Extra klus aannemen

Heb je nog wat tijd over voor een extra opdracht? Door wat extra uren te werken en een extra opdracht aan te nemen, kun je je vakantiegeld bij elkaar verdienen. Dit moet natuurlijk wel kunnen binnen jouw business en er moet uiteraard een opdracht beschikbaar zijn. Het mooiste is als je dit van tevoren kunt vastleggen, zodat je zeker bent van je extra zakcentje.

Geen vakantiegeld

Je bent als ondernemer niet verplicht om vakantiegeld uit te keren aan jezelf. Ben je net begonnen met je bedrijf en wil je nog geen vakantiegeld opnemen? Dan hoeft dat niet. Je bent het niet verplicht! Je kunt er op elk moment voor kiezen om wat geld naar jezelf over te maken.

Hoe en of je jezelf vakantiegeld uitkeert, is dus volledig aan jou. Wil je helemaal geen vakantiegeld? Ook dat is oké. Maar gun jezelf wel een extraatje voor een optimale werk-privébalans. Er af en toe tussenuit gaan om te relaxen in een hangmat, is ontzettend goed voor je energie, mindset en productiviteit. Gun het jezelf. Tot op de Bahama’s!

bookd blogger
crypto & nft lover

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen.