Het einde van het uurtje-factuurtje is in zicht. Dit verdienmodel, waarbij zelfstandigen en bedrijven facturen sturen voor de uren die ze hebben gewerkt, wordt steeds vaker vervangen door andere verdienmodellen.
Uurtje-factuurtje heeft een plafond
Uurtje-factuurtje is een veelgebruikt verdienmodel bij zelfstandigen en ook veel bedrijven leveren hun diensten aan per uur. Met dit model word je betaald voor het aantal uren dat je besteed hebt aan een opdracht of project. En dit klinkt best logisch. Je krijgt betaald voor wat je hebt gewerkt.
Maar dit uurtje-factuurtjemodel heeft wel een plafond. Hoe meer uren je werkt, hoe meer je verdient. Maar er zitten slechts 24 uur in een dag en 7 dagen in een week. Op een gegeven moment kún je niet meer werken, en dus ook niet meer verdienen. Daarnaast is het voor een klant lastig in te schatten of de uren wel matchen bij het werk dat je hebt gedaan.
Het gaat om de waarde die je levert
En staat het aantal uren dat je in een project steekt, wel in verhouding tot de waarde die je levert? Het nadeel van het noemen van een uurtarief is dat klanten namelijk niet meer kijken naar wat je voor ze doet; het resultaat. Je verkoopt uren, dus ze kijken alleen nog maar naar je uurtarief. En die vinden ze te laag óf te hoog.
Maar jouw werk is veel meer waard dan je uurtarief. Je hebt er namelijk ook emotie, passie en kennis ingestopt om een opdracht te maken of aan een project te werken. En dat kun je niet direct aflezen van je uurtarief. Klanten huren je niet in om een aantal uur voor ze te werken, maar vanwege je kennis en expertise. Het gaat dus om de waarde die je kunt leveren, en daar hangt een prijskaartje aan.
Ander verdienmodel: abonnementen
Er zijn verschillende manieren om het uurtje-factuurtje te vervangen. Een verdienmodel dat in populariteit toeneemt, is het abonnement. Dit houdt in dat klanten een vast bedrag per maand betalen en daarmee toegang tot jouw diensten krijgen. Dit zorgt voor helderheid en duidelijkheid bij de klant.
Zo werkt Bookd ook met een abonnementsvorm. Dat wil zeggen: de volledige boekhouding voor een vast bedrag per maand. Hierdoor hoeven klanten niet bang te zijn voor bijkomende kosten, maar weten ze precies waar ze aan toe zijn. Dit werkt fijn voor Bookd én voor de klant.
Onderscheiden en innoveren
Uren schrijven zal in de toekomst steeds minder worden. Voor bijvoorbeeld boekhouders en accountskantoren zijn de periodes rondom de belastingaangiftes extra druk. Door een vast bedrag per maand te betalen, krijgen klanten in deze periodes niet in een keer een grote factuur, maar weten ze precies wat ze kunnen verwachten.
Daarnaast gaat de automatiseringbinnen de boekhoudindustrie snel. Er zijn veel nieuwe software die processen sneller en efficiënter kunnen maken. Werkt een boekhouder met een uurtje-factuurtjemodel, dan is dit niet aantrekkelijk (goede software laat processen versnellen, waardoor er minder uren nodig zijn). Door af te stappen van het uurtje-factuurtje, kunnen bedrijven juist wél innoveren.