Boekhouding afronden, het is alweer midden december. Tijd om al je losse bonnetjes te verzamelen, de laatste facturen te versturen en de balans op te maken van het afgelopen jaar. Zó rond jij jouw boekhouding goed af.

Boekhouding afronden? Hier wat extra tips

 1. Verzamel al je verstuurde facturen.
  Misschien maak je al gebruik van een boekhoudprogramma waarin ze keurig staan opgeslagen. Niet? Haal dan die mappen open en ruim die laatjes op, zodat je een compleet overzicht hebt.
 2. Ditzelfde geldt voor alle aankoopfacturen en bonnen.
  Zijn deze al allemaal doorgegeven aan de boekhouder of missen er nog een paar? Zonder bon is het heel lastig om je aankopen te verantwoorden. Zorg dus dat je deze goed bij de hand hebt en overzichtelijk bewaart. Je kunt papieren bonnen ook inscannen, zodat je ze online in een map kunt bewaren. Let ook op de automatische afschrijvingen waar je misschien geen factuur van krijgt.
 3. Rijd je privé een auto?
  Voeg dan je zakelijk gereden kilometers toe. Je mag € 0,19 per zakelijk gereden kilometer aftrekken van je opbrengst. Je kunt hiervoor een bon maken op de laatste dag van het jaar (wanneer je niet meer gaat rijden).
 4. Heb je nog grote uitgaven gedaan dit jaar?
  Deze bonnen heb je waarschijnlijk al ingeboekt in de boekhouding, maar wist je dat je ook een beroep kunt doen op de kleinschalingsheidsinvesteringsafstrek? (En ja, dat is één woord. Leuk voor galgje deze kerstdagen). Als je tussen de €318,45 en €2300,- investeert in bedrijfsmiddelen, denk bijvoorbeeld aan een computer of camera, kun je voor deze aftrek in aanmerking komen.
 5. Boekhouding afronden? Vergeet de afschrijvingen niet.
  Dit betekent de waardevermindering van een object. Een object, bijvoorbeeld een laptop of auto, wordt steeds minder waard. Niet alle kostenposten mag je in één keer afschrijven. Koop je een auto voor € 20.000 euro en gaat die 10 jaar mee? Dan mag je per jaar € 2000 afschrijven.
 6. Spam je boekhouder. Heb je nog vragen die je écht kwijt wilt?
  Straks komen alle jaaraangiftes eraan, dus je hebt nu nog even de tijd om je vragen te stellen aan je boekhouder. Straks zit-ie tussen de papieren gedoken (of in ons geval: tussen de digitale cijfertjes).
bookd blogger
crypto & nft lover

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen.