Zeg eens eerlijk. Als jij ’s avonds je laptop dichtklapt en je agenda sluit, kun je dan zeggen dat je een productieve werkdag hebt gehad? Soms hebben we van die dagen dat de uren aan ons voorbijvliegen en we eigenlijk niet doorhebben waarheen.

Werk jij hard, maar kom je niet elke dag vooruit? Met deze 6 tips verhoog jij de productiviteit van je werkdag zodat je meer gedaan krijgt.

1. Begin de dag met een ochtendritueel

Sinds kort begin ik elke dinsdagochtend met yoga. Om 6:30 uur gaat de wekker en om 7:45 warm ik mijn spieren op in de downward facing dogwarrior en cobra. Daarna ga ik door naar een flexwerkplek om te werken. En wat een energie heb ik op zo’n dag! Er komt veel meer uit m’n vingers dan als ik dit ‘ritueel’ niet heb.

Een ochtendritueel zorgt voor structuur, geeft energie en verhoogt je productiviteit. Probeer elke dag rond dezelfde tijd op te staan (oké, in het weekend mag je wat smokkelen) en bouw een routine voor jezelf op, bijvoorbeeld: douchen, half uur bewegen, ontbijten, kwartier uitrusten met een kop koffie en aan de slag. Zo maak je je lichaam optimaal klaar voor de werkdag.

2. Productieve werkdag? Werk slim!

‘Als ik maar hard genoeg werk, komt het wel goed’. Maar met hard werken alleen kom je er niet. Probeer de tijd zo efficiënt mogelijk in te delen en vooral slim te werken. Hard werken is goed. Slim werken is nog beter. 

Werk je bijvoorbeeld vaak met grote projecten waar je soms tegenaan loopt te hikken? Deel ze op in kleine stapjes en plan die los in je agenda in. Zo hoef je niet een hele dag één groot project uit te voeren (wat eerder zorgt voor uitstelgedrag), maar zijn het behapbare stapjes.

3. Stop met multitasken

Gewoon, nu, direct. Multitasken is killing voor je productiviteit. Ik moet toegeven dat ik mezelf er ook af en toe schuldig aan maak. Dan ben ik ergens mee bezig, check ik ondertussen even mijn mail, zoek ik snel iets op…

Door verschillende taken tegelijk te doen, doe je uiteindelijk alles maar ‘half-half’. En het kost je moeite om je weer volledig te focussen op hetgeen waar je eigenlijk mee bezig was. Want wat was je ook alweer aan het doen? Houd je focus en omarm singletasken!

4. Zorg voor minder afleiding

Afleiding leidt tot multitasken. Bliepjes van je telefoon, pop-ups op je scherm, Facebookberichtjes. Het zijn allemaal afleidingen die je storen in je werk. Wil je een lekkere productieve werkdag? Zorg ervoor dat binnenkomende mailtjes of berichtjes niet op je beeldscherm verschijnen. Spreek voor jezelf een moment af waarop je al je mailtjes of berichtjes wél checkt. Zo houd je de controle!

5. Werk met to-dolijsten

Als ik geen to-dolijst heb gemaakt aan het begin van de dag, komt er bizar weinig uit m’n vingers. Een takenlijst zorgt voor overzicht en houdt je gefocust. Maar blijf wel realistisch. Zet er alleen dingen op die je ook écht kunt doen die dag. Van een lijst met 10 taken waarvan je er uiteindelijk maar 3 hebt kunnen afstrepen, word je niet heel vrolijk.

Deel je lijst op in prioriteit. Welke dingen moeten echt gedaan worden vandaag? Ga hier als eerste mee aan de slag. De rest van je lijst kun je aanvullen met taken die wel gedaan moeten worden, maar vandaag geen prioriteit hebben.

6. Houd je uren bij

Heb je aan het einde van een dag geen idee wat je eigenlijk hebt gedaan? Waar sluipen je uren heen op een dag? Houd je uren bij! Daar zijn heel handige tools voor beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan Toggl.nl, waarmee je precies kunt tracken waar je mee bezig bent. Zo weet je exact hoeveel uur je hebt gewerkt op een dag en waar al die uren naartoe zijn gegaan.

Werk slim, stop met multitasken en houd to-dolijsten bij. Zo kun jij heerlijk voldaan je laptop dichtklappen na een productieve werkdag.

bookd blogger
crypto & nft lover

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen.