Je hebt hard gewerkt voor een klant en de factuur direct na het afronden van de opdracht verstuurd. Toch verschijnt het geld maar niet op je rekening. De betalingstermijn is zelfs al verstreken! Herkenbaar? Het blijft vervelend als een klant je factuur laat of misschien zelfs niet betaalt. Met deze tips krijg jij je facturen sneller betaald.

1. Facturen sneller betaald? Verstuur ze direct

Om facturen snel betaald te krijgen, moet je ze ook snel versturen. Is de opdracht afgerond of het product geleverd? Verstuur de factuur dan direct en wacht niet tot de maand is afgelopen. Hoe langer je wacht met het versturen van een factuur, hoe langer je op je geld moet wachten.

2. Maak een duidelijke factuur

Zorg ervoor dat je de facturen die je verstuurt zo duidelijk mogelijk maakt. Een factuur is pas rechtsgeldig als het in ieder geval een aantal gegevens bevat, zoals je eigen adres, het adres van de ontvanger, de factuurdatum, het btw-bedrag… Maar staat je rekeningnummer er ook goed en duidelijk op vermeld? En weet de klant wat de betalingstermijn is? Laat je klant niet zoeken naar gegevens.

3. Zorg voor overzicht

Wil jij je facturen sneller betaald krijgen? Overzicht is inzicht! Houd bij in je administratie wie wel en (nog) niet betaald heeft. In sommige administratiesystemen kun je zelfs instellen dat je automatisch een melding krijgt als een factuur nog niet betaald is. Zo weet je precies wie je nog even achter z’n broek aan moet zitten.

4. Neem contact op met de klant

Het hoeft niet zo te zijn dat een klant de factuur bewust niet betaalt. Misschien is ie onderop de stapel beland en heeft je klant hem volledig over het hoofd gezien. Is de betalingstermijn verstreken? Stuur dan een mailtje of pleeg een belletje. Waarschijnlijk zul je dan iets te horen krijgen als: ‘o sorry, ik ga het geld direct overmaken’. Een belletje is hiervoor vaak de snelste manier.

5. Maak duidelijke afspraken

Maak duidelijke afspraken met je klanten over de betalingstermijn. Zo voorkom je problemen! Zonder afspraken is de wettelijke betalingstermijn 30 dagen. Maar veel ondernemers houden een betalingstermijn van 14 dagen aan. Zet dit niet alleen in kleine lettertjes onderaan de factuur, maar communiceer het ook duidelijk naar je klant. Misschien gaat hij of zij wel uit van 30 of misschien zelfs 60 dagen.

6. Blijf zakelijk en beleefd

Het kan heel vervelend zijn als je moet wachten op je geld. Vooral als zzp’er of klein mkb-bedrijf is het lastig als je niet op tijd betaald wordt. Probeer wel altijd zakelijk en netjes te blijven. Schakel niet direct een incassobureau in als de betalingstermijn is verstreken. Communiceer duidelijk en probeer erachter te komen waarom de factuur nog niet betaald is. Was de klant misschien niet tevreden? Of zijn er financiële problemen?

7. Stel werkzaamheden uit

Voer je meerdere werkzaamheden uit voor een klant, maar staat er ook nog een factuur open? Dan kun je de werkzaamheden uitstellen zolang de klant de factuur nog niet betaald heeft. Doe dit wel redelijk. Is er maar een klein bedrag niet betaald en zijn de eerstvolgende werkzaamheden onderdeel van een hele grote klus? Dan is het misschien niet verstandig om de werkzaamheden op te schorten.

Koester klanten die wél betalen

Focus je op het positieve en niet alleen op klanten die niet betalen. Je hebt vast ook klanten die zonder problemen en keurig op tijd betalen. Dat is ontzettend fijn. Laat je waardering dan ook blijken!

bookd blogger
crypto & nft lover

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen.