Een omzet die tegenvalt, klanten die te laat betalen of een onverwachte brief van de belastingdienst. De financiën kunnen voor startende ondernemers soms voor behoorlijk wat stress, tegenslagen en chaos zorgen. En dat is ontzettend zonde! Ben jij net voor jezelf begonnen als zzp’er? Zorg ervoor dat je niet in deze valkuilen voor startende ondernemers stapt.
1. Slechte administratie
Heb je totaal niets met cijfertjes? Dan is het geen pretje om de boekhouding te doen. Toch is het wel noodzakelijk om je boekhouding vanaf het begin zo volledig mogelijk bij te houden. Verstuur je facturen op tijd, betaal je crediteuren en houdt je administratie bij in een boekhoudprogramma.
Wil je helemaal niets met je boekhouding te maken hebben? Schakel dan een boekhouder in. Dit geeft rust en zorgt ervoor dat je overzicht hebt. Daarnaast kan een boekhouder je vaak meer vertellen over de belastingvoordelen voor startende ondernemers. Handig!
2. Belastingdienst vergeten
Je bent actief bezig met acquisitie, neemt toffe opdrachten aan en stuurt elke maand facturen. Je omzet blijft maar stijgen en het lijkt erop alsof je al je financiële doelstellingen gaat halen. Super! Maar vergeet je de belastingdienst niet?
Je moet namelijk nog wel belasting betalen over de bedragen die je ontvangt van je klanten. Zo betaal je de btw terug en moet je aan het eind van het jaar inkomstenbelasting betalen. Het is een beetje zonde als de blauwe envelop op de deurmat valt en je hier financieel niet op gerekend hebt. Zet daarom elke maand geld opzij, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
3. Niet genoeg klanten
Je bent ondernemer voor de belastingdienst als je minimaal drie verschillende opdrachtgevers per jaar hebt. En dat is niet voor niets. Het is namelijk belangrijk om je niet te focussen op slechts een grote opdrachtgever, zodat je daar financieel afhankelijk van wordt. Als deze opdrachtgever dan wegvalt, valt ook een groot deel van je omzet weg.
4. Geen duidelijke betalingsafspraken
Startende ondernemers maken in het begin vaak afspraken op basis van goed vertrouwen. We gaan immers uit van het beste in mensen, toch? Toch is het verstandig om goede afspraken te maken over tarieven en facturatie, en deze ook vast te leggen in een duidelijke overeenkomst of voorwaarden. Als er dan onduidelijkheden of discussies ontstaan, is er altijd een naslagwerk en kan een opdrachtgever niet achteraf zeggen dat ‘je uurtarief te hoog is’.
5. Geen goede financiële inschatting
Een goed begin is het halve werk. Maak in het begin al een goede en reële inschatting van je inkomsten en uitgaven. Bedenk vooraf hoeveel je dit jaar wil en moet verdienen, hoeveel uren je hiervoor in je onderneming moet steken en hoeveel klanten je hiervoor nodig hebt. Vergeet daarnaast niet op te nemen met welke kosten je rekening moet houden.
Schat het niet te rooskleurig in, maar maak een goed plan met begrotingen. Een businessplan heeft een helder verdienmodel nodig. Alleen zo kun je je goed focussen op het genereren van omzet. Want ook al ben je misschien voor jezelf begonnen uit liefde voor je vakgebied, je moet er wel van kunnen rondkomen.
6. Te kleine financiële buffer
Als zelfstandige is je uurtarief vaak hoger dan als je in loondienst zou werken. Maar vergeet niet dat je daar ook belasting over moet betalen, dat je je moet verzekeren en dat je andere kosten moet dekken. Reken jezelf dus niet te snel rijk en geef je geld niet te snel uit (aan een bedrijfsauto, ergonomische bureaustoel of kantoorplant bijvoorbeeld).
Je moet genoeg inkomsten hebben voor je uitgavenpatroon. Het is verstandig om hiervoor een financiële buffer op te bouwen voor als het even ‘minder gaat’ en om grote, onverwachte en noodzakelijke uitgaven gewoon te kunnen betalen (zonder hiervoor op water en brood te hoeven leven).