Wil je een bedrijf starten of voor jezelf beginnen? Dan is een goed businessplan belangrijk; onmisbaar zelfs! Met een businessplan geef je vorm aan je onderneming en je wordt gedwongen na te denken over keuzes. Zo’n plan hoeft niet lang te zijn, wel volledig. Maar wat neem je op in je businessplan? 

Een businessplan. Is het wel nodig?

Als je opzoek bent naar een investeerder voor je dienst of product, is een businessplan onmisbaar. Hier neem je in op wat je gaat doen en hoe je businessmodel eruit komt te ziet. Een investeerder wil weten wat je van plan bent en hoe je geld gaat verdienen. En dan kom je niet ver met 1 A4-tje.

Maar begin je net voor jezelf of wil je groeien, en ben je helemaal niet op zoek naar een investeerder? Ook dan is het verstandig om een plan te maken. Hoe ziet je toekomst er (financieel) uit? En hoe ga je dat realiseren? Dát past volgens Marc van Eck, schrijver van het boek ‘Businessplan op 1 A4’ wel op een enkel velletje.

Waarschijnlijk heb je voor jezelf al uitgedacht wat je precies gaat doen. Toch kan het een houvast zijn om dit ook op papier te zetten. Zo moet je voor jezelf je idee concreet onder woorden brengen en ga je hier automatisch kritisch naar kijken. Belangrijke onderdelen van zo’n plan zijn doel, focus, doelgroep en acquisitie.

Hoe maak je een goed businessplan?

Stap 1: Doel

Begin bij het begin. Wat is je doel? Het concreet omschrijven van je doelstellingen is het begin van een goed businessplan. Beschrijf deze doelstellingen in zowel in letters als in cijfers. Wat wíl je doen en hoe ziet dat er financieel uit?

Stap 2: Focus

Focus, focus, focus. Waarop ga je je op richten met je bedrijf? De kracht ligt in het durven kiezen. Je kunt namelijk nooit alles oppakken wat je misschien zou willen. Kies een doelgroep en kies een focus binnen je diensten en producten. Een focus helpt je om je positie te bepalen in de markt.

Stap 3: Doelgroep

Ga uitvoerig in op je doelgroep en probeer je hier zoveel mogelijk in te verplaatsen. Hoe zien je ideale klanten eruit? In welke situatie zitten je klanten? Waar lopen ze tegenaan? Wat hebben ze nodig? Is er eigenlijk wel behoefte aan jouw dienst of product? En willen mensen er wel geld voor betalen? In een goed businessplan denk je niet alleen vanuit je product of dienst, maar houd je rekening met je doelgroep.

Stap 4: Acquisitieplan

Je weet je doel, focus en doelgroep. Maar hoe ga je het concreet aanpakken? Beschrijf in het acquisitieonderdeel welk verdienmodel je gaat gebruiken om je bedrijfsdoelstellingen te behalen. Help je jouw klanten door ze eenmalig een product te verkopen? Of bied je een abonnementsvorm aan? En welke marketingkanalen horen hierbij?

Stap 5: Uitvoeren

Als je eenmaal alles in je plan uiteen hebt gezet, kan de uitvoer beginnen. Ga ondernemen! Probeer bij alle stappen die je neemt na te denken of het past bij je businessplan. Is het in lijn met de vooraf opgestelde bedrijfsdoelstellingen? Past het bij de doelgroep? Wil je groeien met je bedrijf? Pak je plan er dan bij en kijk waar je het kunt aanpassen of veranderen.

Gelukkig is een businessplan dynamisch. De markt verandert en je bedrijf verandert. Een plan is er dus om bij te schaven en aan te vullen!

bookd blogger
crypto & nft lover

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen.