Sinds de uitbraak van het coronavirus staat heel Nederland (beter gezegd: heel de wereld) op z’n kop. De overheid heeft verschillende maatregelen genomen om het virus zoveel mogelijk in te dammen. Inmiddels zijn we ruim een maand verder sinds de eerste maatregelen zijn ingevoerd en kunnen we een tussenstand opmaken. Wat is de invloed van deze maatregelen op ondernemers? 

Steunmaatregelen ondernemers

Om ondernemers in deze tijd te helpen kwam de Rijksoverheid met steunmaatregelen. Bedrijven en zelfstandigen die hiervoor in aanmerking komen kunnen gebruikmaken van diverse soorten ondersteuning:

  1. Tijdelijke regeling tegemoetkoming loonkosten (NOW)
  2. Noodloket voor ondernemers
  3. Uitstel betaling van belastingen en verlaging boetes
  4. Extra ondersteuning zelfstandige ondernemers (Bijstand)
  5. Compensatieregeling getroffen sectoren

Inmiddels hebben de eerste ondernemers al compensatie ontvangen.

Slechtere financiële situatie zelfstandigen

Toen het kabinet begin april aankondigde dat de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus verlengd zouden worden, heeft de Kamer van Koophandel een Flitspeiling gehouden onder 3379 ondernemers. Hieruit blijkt dat veel ondernemers last hebben van de genomen maatregelen tegen het virus, ondanks steun vanuit de overheid. 

Vooral kleinere bedrijven tot 10 personen merken een verslechtering van hun financiële situatie (8 van de 10 bedrijven zegt dit te merken). Dit aandeel is relatief hoog in de sectoren horeca, recreatie, sport, cultuur en persoonlijke dienstverlening. 

De meest genoemde situaties die problemen opleveren zijn: 

  • Het missen van inkomsten door het volledig moeten staken van de werkzaamheden (kappers, masseurs, horecaondernemers etc.)
  • Een afname of gebrek aan nieuwe klanten of orders
  • Het annuleren of uitstellen van bestaande opdrachten of orders

De ondernemers die de Flitspeiling van de Kamer van Koophandel hebben ingevuld zijn vooral ondernemers die geraakt worden door het coronavirus, daarom kan de peiling gekleurd zijn. 

Positieve effecten van het coronavirus 

Niet alle ondernemers worden geraakt door het virus. De zorg probeert met man en macht het hoofd boven water te houden en draait op volle toeren. Er zijn ook veel bedrijven die deze weken topdrukte kennen. Dit zijn vooral bedrijven in de zorgsector, farmaceutische bedrijven en laboratoria, maar ook voedselproducenten, distributiebedrijven, webshops en tuincentra. Mensen zijn massaal aan het online shoppen geslagen en de huizen en tuinen liggen er weer perfect verzorgd bij! 

bookd blogger
crypto & nft lover

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen.