Wie droomt er niet van? Iets op de markt brengen en daar heel rijk en succesvol mee worden. Ondernemer zijn betekent, dat je deel uitmaakt van de drijvende kracht achter de economie van het land. Het levert je heel veel vrijheid op, die je in een normale baan misschien niet zult vinden. Je kunt financieel onafhankelijk worden en je leeft iedere dag jouw droom. Wat zijn nu precies de vijf redenen waarom ondernemerschap de beste beroepskeuze is?

Vrijheid en onafhankelijkheid

De belangrijkste reden waarom je zelfstandig ondernemer wilt worden is, omdat je heel veel vrijheid krijgt. Je kunt je eigen dagen plannen en voor de korte en lange termijn zelf de strategie van jouw organisatie bepalen, uitvoeren en indien nodig, bijstellen. Wanneer je ervoor kiest om zelfstandig ondernemer te worden, dan doe je dat omdat je een specialist bent of iets wilt verkopen, waarvan je heilig gelooft dat de markt daar behoefte aan heeft. Jij bepaalt zelf welk tarief je daarvoor vraagt, welke kwaliteit je levert en hoe jij je onderscheidt van andere aanbieders op de markt. 

Motivatie en afwisseling

Voor jou als zelfstandig ondernemer is iedere dag motiverend en afwisselend, omdat je met jouw passie bezig bent en je dromen waarmaakt. Je werkt iedere dag aan je eigen plan en niet dat van iemand anders, waarbij jij je hart en je gezonde verstand volgt. Je spant je iedere dag in, om zo productief mogelijk te zijn en je weet dat hard en vooral slim werken de beste resultaten geeft. Wil je vooral veel winst wil maken of juist een zo groot mogelijke bijdrage leveren aan de samenleving? De keuze is aan jou. Het opstarten van een sociale onderneming is voor veel mensen een droom die uitkomt, omdat ze in alle vrijheid kunnen werken aan dat wat ze belangrijk vinden voor de maatschappij. Jouw hart is het kompas van je onderneming. 

Creativiteit en veelzijdigheid

Als ondernemer kun je eindeloos creatief zijn om jouw dienst of product steeds verder te verbeteren. Dit geldt ook voor de bedrijfsvoering, de marketing en alle dagelijkse processen. Wanneer iets niet werkt, ben jij verantwoordelijk om iets beters te bedenken. 

Creativiteit bezig zijn werkt enorm stimulerend en levert je uiteindelijk de meeste voldoening op, omdat je iedere dag weer voor nieuwe uitdagingen komt te staan. Je bent verantwoordelijk voor de inkoop, de verkoop, het inhuren, begeleiden en motiveren van medewerkers, het verzorgen van de financiële administratie, de marketing en nog veel meer. Dat maakt dat jij als ondernemer jezelf ontzettend veelzijdig ontwikkelt en een netwerk met interessante mensen opbouwt. De taken waar je minder goed in bent of die je absoluut niet leuk vindt om te doen, kun je op termijn uitbesteden aan anderen, zodat jij iedere dag kunt blijven doen waar jij het beste in bent. Zoek je bijvoorbeeld een manier om jouw administratie te optimaliseren? Kijk dan eens op onze blog voor tips over de beste boekhoudsoftware.

Belastingvoordelen genieten

De Belastingdienst kan je beste vriend worden als ondernemer. Niemand ontkomt aan het betalen van belasting, maar als zelfstandige heb je veel fiscale voordelen, zoals de startersaftrek, de zelfstandigenaftrek en de investeringsaftrek. De Belastingdienst wil graag zien dat jouw bedrijf snel succesvol wordt en stimuleert je daarin door allerlei aantrekkelijke maatregelen te bieden. Zorg dat je een goede fiscalist hebt, die ervaring heeft met bedrijven in jouw sector of de omvang die jij ambieert voor je bedrijf. Hij kent de regels en weet precies waar jij maximale voordelen kunt behalen. Kies je bijvoorbeeld voor een BV, dan ben je als persoon zelf niet aansprakelijk voor eventuele schulden die je maakt. Dat geeft meteen meer vrijheid om te ondernemen en om risico te lopen, wanneer dat nodig is. Je betaalt dan wel inkomstenbelasting.

Financieel onafhankelijk worden

In loondienst weet je meestal van jaar tot jaar wat je salaris zal zijn. Als ondernemer bepaal je zelf wat jij uiteindelijk onderaan de streep overhoudt. Je kunt zelf besluiten nog groter te worden door de winst te investeren in je bedrijf of om jezelf rijkelijk te belonen. Is je bedrijf eenmaal succesvol en maak je veel winst, dan kun je jouw bedrijf eventueel verkopen of fuseren met een andere onderneming of doorgroeien tot investeerder in diverse bedrijven. In dat geval ben jij de baas over meerdere ondernemingen en zal jouw manier van aansturen en adviseren je veel geld kunnen opleveren. Er is dus geen plafond aan het inkomen dat je kunt verdienen en dat maakt dat veel ondernemers uiteindelijk financieel onafhankelijk worden. Wanneer je de Quote 500 doorbladert zie je, dat ondernemen loont.

bookd blogger
crypto & nft lover

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen.