Een bedrijf starten lijkt in sommige opzichten een beetje op verliefdheid. Wanneer jij en je idee net samen zijn, zie je vooral veel gouden bergen en geluksmomenten. Zodra je pas getrouwd met jouw nieuwe bedrijf de Kamer van Koophandel uitloopt, is de relatie een feit. Het harde werken begint en langzaam maar zeker wordt de roze bril steeds realistischer. 

Wat zijn nu precies de 5 valkuilen waar beginnende ondernemers vaak intrappen? En nog belangrijker: Hoe vermijd je ze?

1. Teveel vakman, te weinig verkoper.

Het belangrijkste wat jij als ondernemer bent is VERKOPER. Je bent geen freelance fotograaf, geen specialist in koffie en gebak, geen bierbrouwer of lifestyle-coach. Je bent een verkoper met als doel: jouw tijd of product te verkopen aan bestaande en nieuwe klanten. Degene die het meest overtuigd is van het nut van en de behoefte aan jouw product, dat ben je meestal zelf. Maar denken jouw klanten daar ook zo over? En hoe weet je dat zeker?

Om te voorkomen dat je te weinig tijd aan verkoop besteedt, hanteer je deze Gouden Vuistregel in je werkweek:

  • Besteed 35% van je tijd aan het operationele deel van je bedrijf. Dit zijn de uren dat je declarabel bent, in de winkel staat of bij klanten werkt. 
  • Besteed 15% van je tijd aan administratie.
  • De overige 50%? Die besteed je aan acquisitie, marketing en sales. Kortom: het presenteren van jouw bedrijf, product of dienst aan je doelgroep.

2. Slechte marketing en te weinig marktonderzoek

Jij weet alles van het product of de dienst die je op de markt gaat brengen. Anders was je niet voor jezelf begonnen. Waarschijnlijk heb je in loondienst al ervaring opgebouwd en daar leek alles vanzelf te gaan. Natuurlijk schreef je een business plan en leek marketing heel simpel, totdat je eerste Facebook-campagne nauwelijks likes bleek te krijgen en geen omzet opleverde. Marketing is een vak apart en begint altijd met de vraag: Hoe ziet mijn ideale klant eruit?

Goed marktonderzoek levert jou het profiel van jouw ideale klant. Leer die klant goed kennen, zodat je weet wat hij of zij belangrijk vindt. Ken je ideale klant, zoals jij je beste vriend of vriendin kent.

Marketing bestaat grofweg uit drie belangrijke stappen die je eerst doorloopt, voordat je kunt gaan verkopen. Dit noemen we de KNOW-LIKE-TRUST fase; maak je zichtbaar voor je potentiële doelgroep, zodat je een goede eerste indruk op ze kan maken. Pas wanneer je toekomstige klanten je leuk en aantrekkelijk vinden, ga je hun vertrouwen winnen door informatie te delen of iets weg te geven. Zo kunnen klanten ervaren wat jij voor ze kan betekenen en pas dan zullen ze bereid zijn iets van je te gaan kopen. Voor meer marketingtips over zichtbaarheid.

5 valkuilen waar beginnende ondernemers vaak in trappen. Hoe vermijd je ze?

3. Teveel zelf doen en te weinig toevertrouwen aan anderen

Het is niet verkeerd om in jouw bedrijf precies te weten hoe alles reilt en zeilt, maar ben je ook boekhouder? Weet je alles van social media marketing? Ga jij je producten zelf bezorgen bij klanten? En hoe zit het met drukwerk en jouw website?

Zelfs wanneer je startbudget beperkt is, luidt de Gouden Tip om de juiste onderdelen van je bedrijfsvoering toe te vertrouwen aan specialisten. Ga niet alles zelf doen en durf te investeren in mensen die al jaren ervaring hebben met waar jij misschien voor het eerst mee te maken krijgt.

4. Geen financiële buffer en geen financieel overzicht

Wist je dat een derde van alle startende ondernemers het eerste jaar niet haalt? En dat binnen vijf jaar de helft alweer gestopt is? Een belangrijke reden hiervoor is, dat ze geen financieel overzicht hebben. Gedurende de eerste maanden betaal je nog weinig belasting, maar op een dag valt de blauwe envelop een keer op de deurmat. Als je dan geen buffer hebt opgebouwd, komt je liquiditeitspositie direct in gevaar. 

Overleg tijdig met je account hoeveel geld je apart moet zetten en werk je administratie minstens iedere week helemaal bij. Kies voor een boekhoudsysteem dat 90% van het werk voor jou doet, zodat jij enkel nog bonnetjes en facturen hoeft in te scannen en je verkopen direct geboekt wordt op de juiste grootboekrekening. Houd ook rekening met klanten die te laat of helemaal niet betalen. Voor bedragen onder de €500,- zijn de incassokosten vaak hoger dan wat je ermee opschiet, nog los van de negatieve energie die het geeft. Zie ook: https://bookd.nl/blog/7-tips-om-facturen-sneller-betaald-te-krijgen/

5. Balans tussen focus en flexibiliteit

Als startende ondernemer is iedere dag van het eerste jaar een intensieve leerschool, waarin jouw ideeën, jouw droom en jouw passie aan de buitenwereld getoetst worden. Je ontdekt snel genoeg welke aspecten van je bedrijf goud waard zijn en welke niet. Blijf je stug doorgaan in de hoop dat de markt zich wel aan jou aanpast, dan kom je bedrogen uit.

Wees bereid om elk onderdeel van je bedrijf te veranderen, wanneer het niet werkt. Blijf net zo lang spelen en bijschaven, totdat je het ideale recept hebt gevonden om succesvol te zijn en te blijven. Houd focus op het doel van je bedrijf zoals je dat in je businessplan hebt opgenomen en houd daarbij je winstgevendheid, je continuïteit en je werk-/privé-balans nauwlettend in het oog. Wil je alles weten over een goed business-plan? Kijk dan op: https://bookd.nl/blog/5-belangrijke-onderdelen-van-een-goed-businessplan/

bookd blogger
crypto & nft lover

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen.