Je droomt ervan om voor jezelf te beginnen en je weet al precies hoe je het gaat doen. Maar… weet je het echt zeker? Heb je jezelf wel de juiste vragen gesteld? Veel startende ondernemingen halen het eerste jaar niet en daarom geven wij de vijf belangrijkste vragen die je jezelf gesteld MOET hebben, voordat je daadwerkelijk begint.

Waarom doe ik het?

De belangrijkste vraag is niet “Wat ga ik precies doen?” Dat antwoord heb je ongetwijfeld al lang helder. De vraag “Waarom doe ik het?” gaat over jezelf als ondernemer. Wat zijn jouw drijfveren achter het starten van je eigen bedrijf?

Wil je financieel onafhankelijk worden? Wil je de wereld redden? Wil je kunnen laten zien aan de wereld wat jij goed kunt? Of vind je jouw vak gewoon het mooiste vak dat er bestaat?

Vanaf de start van je onderneming zijn jij en je bedrijf iedere dag samen en je wil natuurlijk niet na korte tijd al op elkaar uitgekeken zijn. Zorg dan ook dat jouw bedrijf aansluit bij wat jij echt belangrijk vindt in het leven en bedenk dat geld verdienen eerder een gevolg van goed ondernemerschap is, dan het waarom.

Welke problemen los ik op?

Voor het antwoord op deze vraag kijk je naar de markt waarin je gaat opereren. Heb je een gat in de markt gevonden? Of hebben jouw klanten jou al gevonden en smeken ze je om voor jezelf te beginnen? Dan zit je safe. In de meeste gevallen liggen de zaken net even anders en levert grondig marktonderzoek het inzicht op, waar jouw gedroomde dienst of product goed tot zijn recht gaat komen. Je komt erachter waar je klant behoefte aan heeft, door te ontdekken waar zijn of haar pijn zit. Als jij goed uitlegt welke pijn je gaat verzachten of wegnemen, dan zijn klanten niet meer bij je weg te houden.

Wat maakt mij uniek ten opzichte van andere aanbieders?

De kans is groot dat er al bedrijven of dienstverleners bestaan die iets doen wat vergelijkbaar is met jouw bedrijfsplan of die dezelfde markt bedienen. In dat geval is het noodzakelijk om voor jezelf helder te hebben wat jou uniek maakt en of dat factoren zijn, waardoor klanten voor jou kiezen en niet voor een ander. Denk daarbij aan prijs, kwaliteit, locatie of levertijden en vergeet daarbij niet om verder vooruit in de tijd te kijken. 

Hoe meer je kiest voor een niche, hoe unieker je wordt. Verlies daarbij de grootte van je potentiële doelgroep niet uit het oog, maar hoe nauwkeuriger jij aan een specifieke behoefte kunt voldoen, hoe beter. Ga je bijvoorbeeld ‘onderwijzers coachen’, of richt jij je op ‘kleuterleidsters met beelddenkers in de klas’?

Welke 5 vragen moet jij jezelf gesteld hebben, voor je een eigen onderneming begint?

Ben ik een ondernemer, een vakman of een werknemer?

Dit is een gewetensvraag, want je eerste reactie is misschien: “Natuurlijk ben ik een ondernemer!” Ondernemer zijn betekent dat je veel vrijheid en eigen verantwoordelijkheid aankunt, maar vooral dat je commercieel denkt en goed kunt verkopen. Ben je gewoon heel erg goed in iets, bijvoorbeeld koken, dan ben je een vakman of specialist, maar daarmee nog geen eigenaar van een goedlopend restaurant. Om in dat geval als ondernemer succesvol te worden, is het belangrijk om te bepalen hoe jij jezelf aantrekkelijk kunt maken voor de markt. 

Vind je het fijner om doorbetááld te worden bij ziekte, dan om door te wérken? Dan ben je misschien meer een werknemer dan een zakenman- of vrouw. Stel jezelf in elk geval constant de vraag: “Past het zelfstandige ondernemerschap echt bij me? Gaat het me gelukkig maken?”, en maak een lijstje met punten waarom dat wel en niet zo zou zijn.

Welk startkapitaal heb ik nodig?

Voordat je van start gaat is het belangrijk om goed door te rekenen, wat je allemaal nodig hebt voor de start van je bedrijf. Dan denk je daarbij aan een werkplek, apparatuur, een website, een boekhoudpakket en een marketingprogramma. Maar dat is niet het enige. Schat de aanloopperiode van je bedrijf goed in, zodat je een buffer overhoudt, om de eerste maanden in je levensonderhoud te kunnen blijven voldoen. Zeker wanneer je voor je onderneming een financiering gaat afsluiten, is het belangrijk om deze aanloopperiode mee te nemen in je berekeningen, zodat je niet in de eerste maanden al meteen tegen aflossingsproblemen aanloopt. 

bookd blogger
crypto & nft lover

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen.