Het lijkt zo makkelijk om een eigen bedrijf te starten, maar wat heb je nu nodig om als ondernemer ook daadwerkelijk succesvol te zijn en te blijven? 

Stel jezelf bij de start al de vraag: “Wat is het niveau dat je wilt gaan bereiken?” Wil ik de absolute top of ben ik tevreden wanneer ik mijn gewenste inkomen verdien?

De Groei Mindset

Wil je jouw bedrijf laten groeien tot een niveau waarop jij financieel onafhankelijk bent? Dan ga je constant nieuwe uitdagingen aan om te groeien en om mee te bewegen met de markt. Een “Groei Mindset” is daarbij onmisbaar. Het is een ondernemersmentaliteit, die je in de loop van de tijd ontwikkelt en die je veel zal opleveren. Doe dit op eigen ervaring en leer ook van andere ondernemers die inmiddels gepokt en gemazeld zijn door wat zij in hun bedrijven hebben meegemaakt. Wees zorgvuldig, want fouten die je tijdens het groeiproces maakt, hebben grote invloed op de ontwikkeling van je onderneming in de jaren die komen gaan.

Deze 6 tips scheppen de kaders waarbinnen jij de juiste, zakelijke beslissingen neemt, die jouw kansen op succes ontzettend vergroten.

Wat maakt dat jouw onderneming groeit?

Als ondernemer is het belangrijk om te weten dat jouw bedrijf op twee manieren groeit.

Meer nieuwe klanten of meer werk en bestedingen door bestaande klanten. Om nieuwe klanten te krijgen zet je marketing in of ontwikkel je nieuwe producten en diensten. Bestaande klanten houd je tevreden door constant aan je kwaliteit te werken en door verbeteringen aan te brengen in je aanbod. Het opbouwen van een goede relatie met je klant is daarbij van het grootste belang.

Weet wat je klanten nodig hebben.

Of je nu in de business to business of in de consumentenmarkt opereert, mensen geven geld uit aan datgene wat ze nodig hebben. Je lost een probleem of uitdaging voor ze op. Door nauw contact te houden met de markt en met je klantenkring blijf je op de hoogte waar de behoefte ligt, waar de pijn zit, waar jouw doelgroep mee te maken krijgt. Met deze informatie verbeter jij steeds jouw product, je dienstverlening en je service. Ook je prijsstelling bepaalt in hoeverre jij kunt blijven concurreren met andere dienstverleners in de markt. 

Weet wat jouw bedrijf succesvol maakt.

Zorg dat je vanaf de start van je onderneming goed vastlegt wat jouw bedrijf succesvol maakt. Wat is je ‘cash cow’ en welke producten hebben de potentie om in de toekomst heel succesvol te worden? Het wordt lastig om je bedrijf te laten groeien, wanneer je niet weet wat nu precies jouw succesfactor is. Ontdek samen met je accountant welk onderdeel van je bedrijf het beste loopt en de meeste winst oplevert. Er zijn ontelbaar veel bedrijven geweest, die duizenden euros verloren op diensten of producten en die daar veel te laat achter kwamen. Investeer daarom vanaf het begin in een goede accountant: https://bookd.nl/blog/heb-ik-als-startende-ondernemer-een-boekhouder-nodig/

Durf te delegeren.

Heb jij je handen al vol aan het draaiende houden van je bedrijf? Dan wordt het tijd om werk te gaan delegeren naar anderen, want anders houd je geen tijd over om je bedrijf te blijven ontwikkelen. Overdragen van belangrijk werk aan nieuwe medewerkers is vaak een spannende fase in de groei van je bedrijf, maar het maken van deze stap is ontzettend belangrijk om ondernemer te kunnen blijven. Weet wanneer het tijd is om te gaan uitbreiden. 

Hoe ontwikkel ik een succesvolle ondernemersmentaliteit? 6 tips!

Investeer in productontwikkeling.

Om je concurrentie steeds een stap voor te blijven en om een breder klantenbestand te bereiken zul je af en toe buiten je comfort zone moeten gaan en nieuwe wegen moeten bewandelen. Het opzetten van een nieuw product of een andere dienstverlening is een risico waar je misschien wel flink voor moet investeren, maar met een goede voorbereiding levert het je geweldige financiële kansen op. 

Kijk naar je concurrenten

Vroeger was het stoer om te zeggen dat jouw bedrijf geen concurrentie had. In een digitale economie kunnen klanten veel gemakkelijker shoppen en vergelijken en daarom is het belangrijk om te weten waar jouw concurrenten mee bezig zijn. Zie concurrentie dan ook niet als iets vijandigs. Het is beter om nauw met je concurrenten samen te werken en win-win situaties te bedenken voor beide partijen. 

bookd blogger
crypto & nft lover

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen.