Veel startende ondernemers denken dat ze heel veel verzekeringen moeten afsluiten om te voorkomen dat ze op een gegeven moment tegen hoge schadekosten gaan aanlopen. Maar dat is niet helemaal waar. Je bent misschien gewend om je tegen van alles en nog wat te verzekeren, maar vergeet niet dat verzekeringen commerciële producten zijn met een winstoogmerk van de verzekeraar. Maak de juiste keuzes als het gaat om wat je wel en niet verzekert en laat je verzekeringsadviseur het administratieve werk doen. Je vergelijkt tegenwoordig online heel gemakkelijk verschillende verzekeringen en we raden je zeker aan, dit ook te doen. 

Wij zochten het belangrijkste voor je uit.

Verzeker alleen wat nodig is.

Te veel verzekeren is gegarandeerd te duur verzekeren. Werk je vanuit huis of huur je een pand? Heb je personeel of niet? Voorraden? Kostbare apparatuur? Allemaal zaken die bepalen wat je wel en niet hoeft te verzekeren. Veel verzekeraars bieden pakketten aan voor startende ondernemers, waarbij bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid en een zakelijke rechtsbijstandsverzekering zijn meegenomen. Bedenk goed dat de meeste rechtsbijstandsverzekeringen geen incassodekking hebben en niet bemiddelen bij wanbetalers. Een contract bij een incassobureau kan je in dat geval veel werk en negativiteit uit handen nemen.

Weten wat, naast de wettelijk verplichte ziektekostenverzekering, de basis verzekeringen vormen, voor de meeste startende ondernemers? 

Kijk dan op https://bookd.nl/blog/welke-verzekeringen-heb-ik-nodig-als-zzper/

Kies je eigen risico zorgvuldig.

Bij veel verzekeringen kun je kiezen of je een laag of een hoog eigen risico wil lopen. Zo kun je bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering kiezen of je het nog even uitzingt op je reserves of dat je al na een maand een uitkering krijgt. Het verschil in premie dat je dan betaalt is aanzienlijk. In plaats van verzekeren kun je natuurlijk ook zelf inschatten wat jouw risico’s zijn en daarvoor een potje aanleggen. Je beheert je eigen risico dan volledig zelf, maar onderschat nooit hoe duur schadeclaims en juridische procedures kunnen uitvallen.

Korting voor starters.

Informeer via je verzekeringsadviseur naar korting voor starters. Zij kennen de verschillende pakketten goed en weten welke verzekeraars extra korting bieden voor beginnende ondernemers. Is het goedkoper om rechtstreeks zaken te doen met een verzekeraar, vraag in dat geval altijd na of er speciale kortingen gelden voor startende ondernemers. Houd er dan wel rekening mee dat je in het tweede of derde jaar van je onderneming meer premie gaat betalen.

Hoe kan ik als ondernemer besparen op verzekeringspremie?

Flink besparen op een AOV.

Een van de duurste verzekeringen voor ondernemers is een AOV, een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Naarmate je winst of inkomen groeit, groeit ook het verzekerd bedrag en daarmee je inkomen mee. In dat geval is het goedkoper om je aan te sluiten bij een broodfonds. Dat is een groep van zelfstandig ondernemers, die onderling een potje geld bij elkaar sparen van waaruit ze ondernemers in de groep die uitgevallen zijn kunnen bijstaan. Een andere manier om je AOV te regelen is via een crowdsource platform. Dat is vergelijkbaar met een broodfonds, maar wordt via een groter platform, bijvoorbeeld je bank, georganiseerd. Je bouwt in dat geval geen buffer op, maar jouw bijdrage wordt direct gebruikt om een andere ondernemer bij te staan.

Pakketten bieden vaak extra voordelen.

Sluit je meerdere verzekeringen af bij één aanbieder, dan zitten daar voordelen aan. Het bespaart je tijd en administratieve rompslomp en in de meeste gevallen ligt het totaal aan premie wat je betaalt een stuk lager. Een ander voordeel van een pakket is dat je geen overlapping hebt van dekkingen en je altijd één aanspreekpunt hebt, wanneer je een claim of een vraag hebt. Nog een tip: wacht met het sluiten van bepaalde verzekeringen tot je bedrijf de opstartperiode door is. Een pensioenverzekering voor jezelf en je werknemers is een aardig gebaar, maar dit is zeker niet verplicht. Meer weten of jouw eigen pensioen als ZZP-er?

Zoek uit wat je beroepsvereniging te bieden heeft.

Ben je als ondernemer aangesloten bij een collectief, zoals een beroepsvereniging, dan bieden zij in veel gevallen een oplossing bij bemiddeling in geschillen of een speciaal op jouw branche afgestemd verzekeringspakket. Omdat een vereniging dit collectief inkoopt, is de premie in de meeste gevallen extra aantrekkelijk. Een geschillencommissie helpt je bij het voorkomen van juridische geschillen met klanten en in dat geval is je lidmaatschap bij zo’n vereniging meteen een alternatief voor een rechtsbijstandsverzekering. 

bookd blogger
crypto & nft lover

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen.