Omdat veel startende ondernemingen het eerste jaar niet halen, besluiten steeds meer ondernemers om het opzetten van hun eigen bedrijf te combineren met een baan in loondienst. En dat dat niet zonder succes hoeft te blijven is wel bewezen. Ken jij Steve Wozniak en Henry Ford? En weet je wat ze met elkaar gemeen hebben? Ze bouwden Apple en Ford op, terwijl ze van 9 tot 5 voor een andere baas werkten! Wat is belangrijk om hierover te weten? Wat zijn de voor- en de nadelen van hybride ondernemen?

Weetjes over hybride ondernemers.

Hybride ondernemen is populair en van iedere tien ondernemers willen slechts vier van hen uiteindelijk full-time gaan ondernemen. Wist je dat hybride ondernemers gemiddeld 25 uur per week in loondienst werken en zo’n 30 uur per week aan hun eigen zaak besteden?

De belangrijkste drijfveren om voor hybride ondernemen te kiezen zijn:

  • Financiële zekerheid
  • Van je hobby je werk maken
  • Genieten van secundaire arbeidsvoorwaarden

Het merendeel, namelijk twee derde, begint een eigen zaak in een andere sector dan waar ze in loondienst werken. Ongeveer de helft geeft aan dat hun werkervaring wel heel belangrijk is voor het runnen van hun eigen zaak.

Verzekerd van een regelmatig inkomen.

De meeste starters beginnen niet met een volle klantenportefeuille of een lopende zaak. Soms is het in lastig om in te schatten of je vanaf de start van je eigen bedrijf meteen in je levensonderhoud zult kunnen voorzien, en of je eigen bedrijf uiteindelijk haar eerste levensjaar overleeft. Dankzij een vast inkomen kun je in dat geval gewoon je huur betalen, je boodschappen blijven doen en zelfs een hypotheek afsluiten. 

Pensioenopbouw en verzekerd bij ziekte en werkloosheid

In loondienst geniet je allerlei voordelen die je als ondernemer niet hebt. Zo wordt je salaris doorbetaald wanneer je ziek bent en bouw je recht op een werkloosheidsuitkering op. Dit kan nét die zekerheid bieden, die jij als starter zoekt om als ondernemer in het diepe te springen. Heeft je werkgever een pensioenregeling, dan bouw je ondertussen ook nog een potje op voor later. Als ondernemer is het opbouwen van pensioen een dure aangelegenheid, waar veel ondernemers pas na jaren aan beginnen. Ook verzekeringen kunnen best een uitdaging worden: https://bookd.nl/blog/welke-verzekeringen-heb-ik-nodig-als-zzper/

Afwisselend werk

De kans is groot dat jij als hybride ondernemer iets heel anders gaat doen dan bij je werkgever. Jouw concurrentiebeding zal je waarschijnlijk niet ruimte geven om hetzelfde werk als zelfstandige te doen of misschien wil jij van je hobby gewoon je werk maken. De afwisseling tussen je vertrouwde werk, het samenwerken met collega’s en het pionieren als ondernemer in je eigen zaak maakt deze combinatie voor veel mensen extra aantrekkelijk.

Je eigen bedrijf combineren met een baan, is dat slim? Alles over hybride ondernemen.

Let op je concurrentiebeding.

Voordat je naar de Kamer van Koophandel stapt is het belangrijk om na te gaan of jouw arbeidsovereenkomst voorziet in de mogelijkheid om andere werkzaamheden te verrichten. Ga je iets heel anders doen, dan heeft je werkgever misschien weinig reden tot bezwaar, maar het risico dat je uiteindelijk ontslag neemt of dat je toch concurrerende activiteiten gaat ontwikkelen vinden sommige werkgevers onoverkomelijk. Wees altijd open over wat je gaat doen, want bij ontslag verlies je alle voordelen die hybride ondernemen met zich meebrengt en zijn er misschien ook nog juridische consequenties.

Wring je niet in bochten.

Heb je met je werkgever goede afspraken gemaakt over op welke dagen je aanwezig bent en wanneer niet, zul je net zien dat die belangrijke afspraak voor je eigen zaak op een werkdag valt. Als hybride ondernemer zul je een excellente time-manager moeten zijn, om te voorkomen dat je op je werk met je zaak bezig bent en andersom. Maak aan beide zijden heldere afspraken over wat zowel je werkgever als je klanten en leveranciers kunnen verwachten, als het gaat om bereikbaarheid en opvolging van taken, opdrachten en e-mails.

Wees bereid om hard te werken.

Hybride ondernemers zijn krachtige mensen, omdat ze laten zien dat ze hard willen werken voor het succes van niet alleen hun startup, maar ook hun eigen persoonlijke welzijn. Het vergt een hoge mate van motivatie en persoonlijke kracht en dat kan mensen in jouw omgeving inspireren. Je laat zien bereid te zijn om net die extra stap te zetten, om een betere toekomst voor jezelf te creëren en daarbij geen kansen te laten lopen. Laat vooral dit een krachtige drijfveer zijn om deze stap te maken.

bookd blogger
crypto & nft lover

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen.