Als zzp’er ben je zelfstandig, onafhankelijk en heb je veel vrijheid. Maar dit betekent ook dat je geen werkgever hebt die belangrijke zaken voor je regelt. Als je ziek bent moet je dit zelf oplossen en ook een pensioenpotje wordt niet voor je gevuld. Maar hoe doe je dat, pensioen opbouwen als zzp’er?

Pensioen opbouwen als zzp’er is niet verplicht, wel verstandig

Er bestaat geen pensioenfonds voor zzp’ers zoals dat bij veel werknemers is geregeld. En dat hoeft ook niet. Met ‘pensioen opbouwen’ wordt niets meer bedoeld dan een goede spaarpot creëren. Als je eenmaal de 65+ hebt bereikt, is het toch fijn als je van iets meer rond kunt komen dan enkel een AOW.

Pensioen opbouwen als zzp’er

Dat kun je opbouwen op verschillende manieren!

1. Oudedagreserve

Maak je winst met je bedrijf? Dan mag je hiervan op de balans een deel opzijzetten voor je pensioen (mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet). Dit bedrag reserveer je dan tot het moment dat je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Wel moet je hierover later nog belasting betalen.

2. Lijfrente

Je kunt als zzp’er pensioen opbouwen binnen de derde pijler van het pensioenstelsel, de lijfrente. Lijfrente houdt in dat je geld spaart via bijvoorbeeld een bank of verzekeraar dat je in termijnen laat uitbetalen zodra je stopt met werken. Je betaalt hier wel premie over, maar die mag je fiscaal aftrekken.

3. Zelf geld opzij leggen

Je hebt er wat discipline voor nodig, maar je kunt zelf geld opzij leggen voor je pensioen. Zo heb je op het moment dat je stopt met werken een leuk spaarpotje. Hier zitten echter geen fiscale voordelen aan. Heb je een spaarpot boven de € 30.000,-? Dan betaal je hier jaarlijks vermogensrendementsheffing over.

Je kunt er ook voor kiezen om pensioen op te bouwen via banksparen. In dat geval zet je ook geld opzij, maar dan op een geblokkeerde spaarrekening. Je mag zelf bepalen hoeveel geld je op de rekening zet en wanneer je het laat uitkeren, maar tussentijds kun je niet bij het geld komen. Je betaalt geen vermogensbelasting over dit bedrag. Maar is het moment aangebroken waarop je het bedrag mag laten uitkeren? Dan betaal je hier inkomstenbelasting over.

4. Beleggen

De huidige spaarrente is niet meer wat het geweest is. Je maakt tegenwoordig geen winst meer op spaargeld. Wil je pensioen

bookd blogger
crypto & nft lover

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen.