Per 1 januari 2020 is de kleineondernemersregeling (KOR) aangepast. Wat is er nu veranderd voor de kleine ondernemer?

Kleineondernemersregeling (KOR) 

De kleineondernemersregeling is een regeling voor, jawel, ‘kleine’ ondernemers die relatief weinig omzet draaien. Kom jij in aanmerking voor deze regeling? Dan krijg je een korting van de belastingdienst. Een steuntje in de rug dus! 

De oude kleineondernemersregeling die tot en met eind 2019 nog geldig was, was een vrijstelling op basis van te betalen btw. De grens hiervoor lag op 1883 euro btw per jaar. Betaalde je als ondernemer dus maximaal 1883 euro aan btw per jaar? Dan kon je in aanmerking komen voor belastingvermindering. Dit gebeurde altijd achteraf. Je deed dus gewoon belastingaangifte, wat vervolgens aan het eind van het jaar werd verrekend. 

Wat is er nu veranderd in 2020?

Ook in 2020 is de kleineondernemersregeling een voordeel voor ‘kleine’ ondernemingen. De opzet van de regeling is echter wel veranderd. De kleineondernemersregeling is nu namelijk niet gebaseerd op de hoeveelheid af te dragen btw, maar op de hoeveelheid omzet die je jaarlijks als kleine ondernemer maakt. 

Blijft jouw jaaromzet onder de 20.000 euro (excl. btw)? Dan mag je gebruikmaken van een btw-vrijstelling. Een belangrijke verandering ten opzichte van de vorige regeling is dat je dit nu vooraf in plaats van achteraf moet regelen. Je geeft vooraf aan of je gebruik wilt maken van deze regeling. Hierdoor hoef je dus ook geen btw te rekenen aan je klanten.

De nieuwe kleineondernemersregeling in het kort:

  • Je bent ondernemer voor de btw
  • Je bedrijf is gevestigd in Nederland
  • Je hebt maximaal 20.000 omzet per kalenderjaar
  • Je geeft 4 weken voorafgaand aan het eerstvolgende btw-aangiftetijdvak aan of je gebruik wilt maken van deze regeling
  • Je doet geen btw-aangifte meer
  • Je mag dus ook geen btw terugvragen van gekochte producten

Als je je aanmeldt voor de kleineondernemersregeling maak je hier minimaal 3 jaar gebruik van. Je kunt alleen tussentijds stoppen als je meer verdient dan 20.000 euro omzet per jaar. 

Meld je op tijd aan voor de KOR

Kortom, de grootste verandering met betrekking tot de kleineondernemersregeling is dat de vrijstelling nu gebaseerd is op omzet in plaats van te betalen btw. Daarnaast moet je je van tevoren aanmelden voor deze regeling. Had jij in 2020 gebruik willen maken van de KOR maar ben je dit vergeten te regelen? Meld je dan op tijd aan om hier in ieder geval het derde en vierde kwartaal van 2020 nog van te kunnen profiteren.

bookd blogger
crypto & nft lover

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen.