Heb jij een eenmanszaak? Dan heb je de afgelopen maanden een brief ontvangen van de belastingdienst over een nieuw btw-nummer. Dit zogeheten ‘btw-identificatienummer’ is op 1 januari 2020 van kracht gegaan. Maar wat moet je hier eigenlijk mee?

Bescherming van je privacy

Het nieuwe btw-identificatienummer is een gevolg van discussies over de privacy van eenmanszaken. In het btw-nummer zoals je dat altijd hebt gebruikt is namelijk jouw BSN – je unieke persoonsnummer – opgenomen. Met dit nummer kan de overheid onder andere gegevens over jou opzoeken. Het is dus een heel persoonlijk nummer die niet voor iedereen bedoeld is. In het nieuwe btw-identificatienummer is het BSN niet opgenomen waardoor deze minder fraudegevoelig is dan het oude nummer. 

Btw-identificatienummer 

Het nieuwe nummer heet jouw btw-identificatienummer. Dit nummer bestaat uit een landcode (NL), 9 cijfers, de letter B en 2 cijfers als controlegetal. De 9 cijfers zijn willekeurig en hebben niets meer te maken met jouw BSN. 

Een voorbeeld van een btw-identificatienummer:

  • NL123456789B12

Dit nieuwe nummer gebruik je voor communicatie met klanten. Omdat jouw BSN niet meer is opgenomen in dit nummer, blijft jouw privacy beter gewaarborgd dan met het oude btw-nummer.

Omzetbelastingnummer

Dus je kunt het oude nummer gewoon vergeten? Nee, zeker niet. Je oude btw-nummer wordt je omzetbelastingnummer en blijft gewoon van kracht. Je gebruikt dit nummer voor communicatie met de belastingdienst. Dit nummer kun je dus terugvinden op formulieren van de belastingdienst of gebruik je als je bijvoorbeeld btw-aangifte doet.

Dus, wat moet ik nu doen?

  • Gooi je oude btw-nummer niet weg! Bewaar deze als omzetbelastingnummer voor communicatie met de belastingdienst. 
  • Vermeldt je nieuwe btw-identificatienummer op je website, facturen, webshop of andere communicatiemiddelen. Overal waar je voorheen je oude btw-nummer op had staan.
  • Informeer je boekhouder of accountant over het nieuwe nummer.
bookd blogger
crypto & nft lover

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen

Gerelateerde berichten

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen.