Een goede, professionele en krachtige offerte kan het verschil maken. Je kunt er immers een toffe opdracht mee binnenhalen! Of niet. Zit jij vaak met je handen in het haar als je een offerte moet opstellen? Deze blog gaat je helpen!

Onmisbare elementen in een offerte

Eigenlijk zijn er weinig ‘onmisbare elementen’ als het om offertes gaat. Je zit niet net als bij facturen aan wettelijke regels vast. Toch zijn er een aantal vaste elementen meer dan handig om in een offerte op te nemen:

  • Jouw (bedrijfs)naam en gegevens
  • De (bedrijfs)naam en gegevens van de klant
  • Datum van de offerte
  • Omschrijving van het product of de dienst waar de offerte voor wordt geschreven
  • Offerteprijs (incl. of excl. btw)
  • Vervaltermijn van de offerte
  • Hoe de klant akkoord kan geven op de offerte
  • Eventuele voorwaarden (zoals een verwijzing naar je algemene voorwaarden)

Hoe maak je een goede offerte? De ‘vrije’ onderdelen:

Het overige deel van de offerte kun je naar eigen inzicht invullen. En neem hier goed de tijd voor, want dit is misschien wel het belangrijkste deel van de offerte.

Veel bedrijven vragen meerdere offertes op bij verschillende partijen / freelancers. Er is dus vaak sprake van concurrentie! Met jouw offerte heb je de kans om jouw unieke dienst of product aan te bieden en de klant binnen te halen.

Verkoop jezelf

Laat in je offerte daarom zien waarom de klant jóu moet kiezen. Maak duidelijk dat je de vraag van de klant begrijpt en op welke manier jij kan helpen. Welke oplossing heb je in huis en waarom is die belangrijk voor de klant?

Hoe maak je een goede offerte?

Helder en concreet

Wees helder en concreet. Een klant wil weten waar hij aan toe is. Geef dus een helder prijsvoorstel, vermeld eventuele extra kosten en omschrijf duidelijk wat de klant daarvoor kan verwachten. De potentiële klant moet aan de offerte genoeg hebben.

Netjes en verzorgd

Natuurlijk, het spreekt voor zich. Een snel in elkaar geflanst Word-documentje is minder aansprekend dan een offerte waar echt over nagedacht is. Maak er werk van! Een offerte is als een soort sollicitatiebrief. Zorg er daarom voor dat de tekst foutloos is en maak het document netjes op.

Verstuur als pdf

Verstuur je offerte nóóit als Word-document. Als je zo’n document opent kan de inhoud namelijk verspringen. Al heb je het document nog zo mooi opgemaakt, de klant ziet daar dan niks van. En in een Word-document kan de tekst zomaar aangepast worden, iets wat je uiteraard absoluut niet wilt!

Tags: makenofferte
bookd blogger
crypto & nft lover

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen.