Veel organisaties gebruiken ERP-software als de basis voor alle systemen. Deze geïntegreerde software is namelijk een sterk fundament voor alle verschillende geautomatiseerde bedrijfsprocessen, van voorraadbeheer, boekhouding tot aan HR. Ontdek hier hoe een ERP-systeem werkt en hoe het jouw organisatie toekomstbestendig maakt.
Wat is een ERP-systeem?
Een ERP-systeem (Enterprise Resource Planning) is software die je bedrijfsprocessen integreert en stroomlijnt. Met deze software werk je met één systeem in al je verschillende afdelingen, van voorraadbeheer, financiën tot HR en klantrelaties. Doordat afdelingen direct informatie kunnen delen en automatiseren, bespaar je tijd, voorkom je fouten en krijg je beter inzicht in je bedrijfsvoering. Zo zorgt een ERP-systeem ervoor dat jij je bedrijf makkelijker en effectiever leidt.
Over de kosten van een ERP-systeem
De uiteindelijke kosten van een ERP-systeem variëren per organisatie. Zo is dit afhankelijk van de functies die je nodig hebt en de grootte van je organisatie. Dat maakt het lastig om een schatting te geven. Wel is het goed om te weten wat de belangrijkste kostenposten zijn. Zo is de investering van je ERP-systeem vaak afhankelijk van:
- licentiekosten voor de software zelf, vaak per gebruiker of module;
- implementatiekosten voor de installatie, configuratie en integratie met bestaande systemen;
- maatwerk om het systeem aan specifieke bedrijfsbehoeften te laten voldoen;
- training voor medewerkers om het systeem effectief te gebruiken;
- hardware-upgrades in de vorm van nieuwe hardware om het ERP-systeem te ondersteunen;
- onderhoud en updates om het systeem up-to-date te houden;
- support zoals technische ondersteuning en probleemoplossing na de implementatie.
Rendement halen uit je ERP-implementatie
ERP-systemen vragen om een grote investering. Ook kan de implementatie relatief veel tijd in beslag nemen. Zo moet het systeem door de hele organisatie heen geïmplementeerd worden. Toch kiezen veel organisaties ervoor om deze investering te maken. Zo zorgt de verbeterde efficiëntie en besparing op arbeidskosten vaak voor een relatief snelle terugverdientijd.
Zo ziet de implementatie van een ERP-systeem eruit
De implementatie van een ERP-systeem in je organisatie is vaak een uitgebreid traject. Zo moet je rekening houden met verschillende factoren. Toch zie je vaak een aantal stappen terugkeren in ERP-implementaties. We lichten de belangrijkste fasen uit.
Analysefase
Tijdens de analysefase breng je de bedrijfsprocessen in kaart en bepaal je de behoefte vanuit je organisatie. Dit helpt je ook bij het bepalen van het meest geschikte ERP-systeem voor je organisatie.
Ontwerpfase
Je hebt een ERP-systeem gekozen en configureert deze op basis van de specifieke eisen vanuit jouw organisatie met specifieke modules en functionaliteiten.
Bouwfase
Je laat het systeem installeren en integreren met eventueel bestaande software en databases. Maatwerk kan helpen bij optimale aansluiting op bedrijfsprocessen.
Testfase
Je laat het systeem grondig testen om te zien of alles werkt zoals verwacht en laat eventuele fouten en problemen tijdig oplossen.
Opleiding en uitrolfase
Je neemt het systeem in gebruik en ondersteunt je medewerkers door ze op te leiden.
Maak je organisatie toekomstbestendig met ERP
ERP-systemen maken organisaties dus toekomstbestendig door de automatiseringsslag op bestaande processen en het inzicht in de bedrijfsvoering. Zo speel je sneller in op veranderingen en baseer je strategische beslissingen voortaan op data in plaats van onderbuikgevoel. Het systeem is daarbij schaalbaar. Groeit je organisatie dus sterk? Dan kun je het systeem eenvoudig opschalen en nieuwe technologieën integreren. Zo blijf je je efficiëntie verhogen en fouten verminderen en houd je je organisatie wendbaar voor de uitdagingen van morgen.