Vastzitten in de ochtendspits of volgepropt in een drukke trein. Wie kijkt daar wél naar uit? Niet gek dus dat veel mensen hun fiets pakken om naar hun werk te gaan. Woon jij als ondernemer dicht bij je kantoor? Of heb je als zzp’er veel klanten in de omgeving? Dan kun je nadenken over een fiets op de zaak. Goed voor het milieu én voor je eigen gezondheid!

Fiets als bedrijfsvermogen 

Als je een fiets wilt kopen voor je werk, dan heb je twee opties. De eerste is om een fiets aan te schaffen op de zaak. Je mag als ondernemer een fiets op de zaak kopen of jouw fiets op naam van je bedrijf zetten als je deze voor minimaal 10% gebruikt voor zakelijke kilometers.  Je mag deze kosten opvoeren als aftrekpost van de winst uit je onderneming. Denk maar aan het aankoopbedrag van de fiets, maar ook kosten voor de stalling of voor het onderhoud. 

Is de fiets meer dan € 450 waard en heeft het een levensduur van minimaal één jaar? Dan mag je deze als bedrijfsinvestering zien en komt deze op de balans te staan. Heb je aan het eind van het jaar meer dan € 2300 geïnvesteerd? Dan kun je gebruikmaken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en mag je 28% van dit bedrag aftrekken van je winst.

Wel moet je de fiets echt gebruiken ten behoeve van jouw onderneming en niet alleen privé. Gebruik je de fiets dus maar voor 80% zakelijk? Dan mag je maar 80% van het aankoopbedrag opgeven. 

Fiets als privébezit

De tweede optie is om een fiets aan te schaffen als privébezit. Misschien heb je al een fiets die je veel gebruikt voor je werk? Of zit je te denken aan het aanschaffen van een elektrische fiets om de afstand van je huis naar kantoor te overbruggen? Dan mag je een bedrag per zakelijk gereden kilometer rekenen: € 0,19 per kilometer. 

Dit bedrag mag je vervolgens aftrekken van de winst uit je onderneming op het moment dat je aangifte inkomstenbelasting gaat doen. Kosten voor bijvoorbeeld onderhoud of stalling van je fiets mag je níet in rekening brengen. Wil je hier dus gebruik van maken? Dan is het belangrijk dat je goed bijhoudt hoeveel zakelijke kilometer je per jaar rijdt. 

Fiets op de zaak: voordelig of niet?

Wil jij een fiets op de zaak? Of koop je deze liever privé en reken je zakelijke kilometers? De keuze is aan jou! Als je bijvoorbeeld een duurdere e-bike koopt, dan kan het voordelig zijn om deze als bedrijfsinvestering te zien. Maar als je erg veel zakelijke kilometers aflegt kan het juist weer voordelig zijn om een fiets privé te kopen, omdat je in sommige gevallen hogere kosten mag terugvragen dan dat je zou hebben gekregen voor de aanschaf van een bedrijfsfiets. 

Tags: bedrijffiets
bookd blogger
crypto & nft lover

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen.