Innovatie is geen gave maar een vak, zo zegt Peter Stooker van Adaptum. Als trainer helpt hij bedrijven om zich verder te ontwikkelen en in de veranderende wereld staande te houden.
Veel bedrijven willen vooral hun eigen service of product exploiteren. Dat is belangrijk, maar soms vraagt de markt ook om naar links of naar rechts te gaan. Nog niet zo lang geleden kon een bedrijf 25 jaar lang hetzelfde doen, die tijden zijn voorbij. Door mondiale technologische ontwikkelingen wordt de levenscyclus van veel business modellen steeds korter. Je zult je steeds vaker moet aanpassen aan nieuwe en veranderende omstandigheden.
Dan kun je twee dingen doen. Je kunt een externe adviseur binnenhalen die je helpt innoveren. Of je kunt een trainer / coach inhuren, die je leert hoe je zelf kunt innoveren, dat doen ze bij Adaptum.
Wat doe jij over vijf jaar?
“Het gaat om exploitatie en exploratie. To explore: dat gaat over het ontdekken van je toekomst. Wat doe jij over vijf jaar? Waar draait je bedrijf dan op? Het gaat om het ontwikkelen van je bedrijf.
Daarbij kunnen we een enkel innovatieproject, een enkele reis begeleiden. Een klant komt met een idee en wij zorgen er samen met de opdrachtgever voor dat dat idee realiteit wordt. Dat het een leverbaar product wordt, waar mensen voor willen betalen. Dat noemen wij een enkele reis, een coproductie waarbij de ondernemer aan de bal blijft. Het is zijn bedrijf en zijn toekomst. Wij zorgen er enkel voor dat er geen ongelukken gebeuren tijdens die reis en dat de meest kansrijke route wordt bewandeld.
Het liefst helpen we het bedrijf om zichzelf verder te ontwikkelen. Om zelf innovatievaardigheden toe te passen en het bedrijf te laten groeien. We trainen de mensen niet in een saai zaaltje, maar in hun eigen praktijk. We leren innoveren in concrete situaties.”
De wereld staat niet stil
“Veel bedrijven zijn nog steeds gericht op het maken van producten en willen die producten fysiek verkopen in een winkel. Denk bijvoorbeeld aan de Blokker. Met de huidige technologieën en de opkomst van het internet is dat vaak achterhaald. Ze moeten gaan innoveren en meer diensten (online) gaan aanbieden. Dat vraagt om een nieuw businessmodel en dus om innovatie. Ik denk dat geen enkel bedrijf in een statische vorm kan blijven bestaan. Wij helpen dat soort bedrijven om zichzelf opnieuw uit te vinden.
De wereld staat niet stil. Je loopt persoonlijk en zakelijk veel mis als je net doet alsof de wereld stilstaat. Verandering heeft altijd twee gezichten: het is een bedreiging en tegelijkertijd een kans. Door stappen die ik zelf heb gezet met mijn bedrijf, heb ik gezien hoe je je als bedrijf en persoon kunt ontwikkelen. Hoe je jezelf en jouw bedrijf opnieuw kunt uitvinden.”
Zelf bekwaam worden in innovatie
“Wij zijn geen consultants of adviseurs. We zijn veel meer een trainer / coach en willen ervoor zorgen dat je zelf bekwaam wordt in het vak innovatie. Je kent je markt, je klanten, daarom kun jij zelf het beste innoveren.
Daarbij richten we ons niet op startups, maar op gevestigde ondernemers. Voor bestaande ondernemers kan het erg moeilijk zijn om te innoveren. Bij een startup willen mensen vooruit, terwijl er bij innovatie in een gevestigde onderneming ook een proces van terminatie plaatsvindt. Binnen zo’n bedrijf is lang niet altijd iedereen enthousiast om aan iets nieuws te beginnen.”
Roze bril
“Innovatie is ook een vak. Bij veel bedrijven gaan veel dingen onnodig mis. Ze zijn bijvoorbeeld compleet overtuigd van hun idee en hebben in feite een roze bril op. Negen van de tien start-ups halen de eerste drie jaar niet. Veel nieuwe ideeën in gevestigde bedrijven worden om dezelfde regen ook geen realiteit. Die roze bril kan ervoor zorgen dat te lang wordt doorgegaan met uitwerken en investeren in een idee en dat kan een grote valkuil zijn.
In de creatieve fase zetten we eerst een doos op tafel met het verzoek om alle roze brillen in te leveren. We willen dat mensen realistisch zijn en tegelijkertijd in de goede volgorde hun besluiten nemen. Mensen overtuigen om te innoveren doe ik niet meer. Een ondernemer moet zelf een serieuze ambitie of wens hebben om te innoveren.
Wij werken met bedrijven vanaf vijftig man. Daar staat innovatie serieus en structureel op de kaart en hebben ze er ook een budget voor. Bij kleinere bedrijven ligt de innovatie vaak bij de directeur zelf en ben je meer bezig met businesscoaching. Grotere bedrijven hebben mensen beschikbaar die zich puur op de innovatie kunnen richten, waardoor dat ook sneller en professioneler verloopt.”
Creativiteit, discipline en structuur
“We leren mensen innovatie technieken in de creatieve en de realisatie fase. We laten ze zien welke vaardigheden en modellen ze daarvoor kunnen gebruiken. Het gaat ook om het inrichten van een bedrijf. Veel bedrijven hebben geen gebrek aan ideeën, maar je kunt niet met alle ideeën aan de slag. Je hebt ook structuur nodig om die ideeën uit te voeren. Het gaat om een gezonde mix tussen creativiteit, discipline en structuur.
Innoveren is ook een kwestie van doorzetten en tegelijkertijd realistisch blijven. Soms zit je je wel in de goede richting, maar moet je je idee nog een beetje aanpassen. Dan komt er pas succes als het helemaal goed is. Zo heb ik mijzelf met mijn bedrijf ook ontwikkeld en steeds weer aangepast totdat ik kwam waar ik nu zit, bij Adaptum.”