De meeste Nederlanders zijn vanaf 12 november bezig met hun zorgverzekering. Ga ik overstappen, wijzig ik mijn polis of blijf ik waar ik zit? Welke polis is de beste? En niet te vergeten: welke polis is de goedkoopste? In dit artikel gaan we in op zowel de basisverzekering als de aanvullende en helpen we je een handje in hoe je de best passende voor jouw situatie kunt kiezen.

De basisverzekeringen 2024

De vergoedingen vanuit de basisverzekeringen in 2024 blijven gelijk aan die uit 2023. Dat wil zeggen: ziekenhuisbezoeken, huisartsen en apotheken. Wel is het zo dat tarieven voor zowel de basis- als de aanvullende verzekeringen zijn veranderd. Je kunt deze wijzigingen vinden op de website van de Rijksoverheid of op de websites van de verschillende zorgverzekeringen. 

Ook is het zo dat er iets is veranderd met betrekking tot de polissen waarvoor je kunt kiezen als het gaat om de basisverzekering. Een polis die er in het bijzonder bovenuit springt: de restitutiepolis, ofwel, de vrije artsenkeuze. Momenteel zijn er enkele grote verzekeraars die ervoor gekozen hebben deze polis te schrappen. Dit betekent voor jou als consument dat zorg of medicatie verleend door de zorgverlener of apotheker van je keuze wellicht niet meer volledig wordt vergoed. Het is verstandig dit te checken op de website van de zorgverzekeraar. 

Vergelijken

Wil je de beste zorgverzekering kiezen, dan is het slim om de verzekeringen met elkaar te vergelijken. Nu zijn er tegenwoordig zoveel concurrenten, dat het lastig is om overzicht te houden. Daarom kun je naar een speciale vergelijkingswebsite gaan. Hier vul je gemakkelijk in waar je naar op zoek bent en de vergelijker selecteert dan de beste opties voor je. Een goede vergelijker zal ook de overige opties nog laten zien, zodat je volledig geïnformeerd bent. 

Ben je bijvoorbeeld benieuwd naar fysiotherapie en welke zorgverzekering de beste is voor jou, dan vink je aan dat je fysio wilt. Vervolgens kun je naar de website van de geselecteerde verzekeraars en kun je diverse pakketten en de kosten met elkaar vergelijken.

Ook als je geen aanvullende verzekering wilt, doe je er goed aan om de basisverzekeringen met elkaar te vergelijken. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Goedkoopste verzekering niet altijd de beste

Ga je vergelijken, dan komt de goedkoopste zorgverzekering bovenaan te staan. Door de stijgende premies, is het niet vreemd dat je direct voor de goedkoopste wilt gaan. Echter kan het zomaar zijn dat deze niet het beste bij je past. Of het nu gaat om een basis- of aanvullende verzekering, soms is een duurdere verzekering ook daadwerkelijk een betere verzekering. Zorg ervoor dat je in beeld hebt of je de aangeboden zorg nodig hebt of niet; een verzekering afsluiten voor iets dat je niet gebruikt is zonde van het geld. Als je de keuze hebt: kijk dan ook goed naar de restitutiepolis. Is deze voor jou relevant of maak je eigenlijk nauwelijks gebruik van het ziekenhuis, huisarts en apotheek? Dan kan het beter zijn hierop te besparen.

Overstappen, wijzigen of niets doen?

Of je wilt overstappen, je polis gaat wijzigen of alles bij het oude laat, is afhankelijk van je huidige situatie. Kijk verder dan het financiële plaatje en zorg ervoor dat je de juiste zorg kunt krijgen. Betekent dit overstappen, dan is dat een slimme keuze. Soms kan een simpele wijziging in je huidige polis voldoende zijn om meer passende zorg te verkrijgen of om juist te besparen op zorg die je niet nodig hebt. Is je polis allesomvattend? Laat de polis dan gewoon met rust – zo ben je verzekerd van de beste zorg!

bookd blogger
crypto & nft lover

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen.