Zijn dividendaandelen veilig? Dat is de vraag die ik vandaag wil behandelen. Meer dan 100 S&P 500-bedrijven hebben in 2008 en begin 2009 hun dividend verlaagd, zoals gerapporteerd door de Los Angeles Times. Bovendien waren de dividendverlagingen een factor in de dramatische koersdalingen van diezelfde bedrijven.

Met als resultaat? In totaal verdwenen er miljarder dollars van de ene op de andere dag. Zelfs de meest ijverige dividendbeleggers zagen hun vermogen verdampen.

In tijden van volatiliteit op de wereldwijde markten vragen veel beleggers zich af waar ze het beste kunnen investeren. Een optie die vaak wordt overwogen, zijn hoogrentende dividendaandelen. Deze aandelen beloven aantrekkelijke rendementen in de vorm van regelmatige dividenduitkeringen. Maar zijn ze eigenlijk veilig om in te beleggen? In dit artikel zullen we de voor- en nadelen van hoogrentende aandelen bekijken.

Voordelen

Laten we eerst eens kijken naar de voordelen van hoogrentende dividendaandelen. Het belangrijkste voordeel is natuurlijk het dividendrendement. Hoogrentende aandelen hebben meestal een hoger dividendrendement dan andere aandelen. Dit kan aantrekkelijk zijn voor beleggers die op zoek zijn naar een stabiele inkomstenstroom. Dividenduitkeringen kunnen een waardevolle aanvulling zijn op het totale rendement van een beleggingsportefeuille, vooral voor beleggers die afhankelijk zijn van inkomsten uit hun beleggingen.

Een ander voordeel van hoogrentende aandelen is dat ze vaak afkomstig zijn van gevestigde en solide bedrijven. Bedrijven die in staat zijn om consistente dividenduitkeringen te doen, hebben over het algemeen een solide financiële basis en een stabiele kasstroom. Dit kan beleggers een zeker gevoel van vertrouwen geven, vooral in onzekere economische tijden. Hoogrentende dividendaandelen kunnen daarom worden gezien als defensieve beleggingen die de neiging hebben om beter te presteren in bear-markten.

Nadelen

Echter, ondanks de voordelen zijn er ook enkele nadelen verbonden aan hoogrentende aandelen. Een belangrijk punt om te overwegen is dat een hoog dividendrendement niet altijd een garantie is voor veiligheid. Soms kan een hoog dividendrendement een signaal zijn dat er problemen zijn binnen het bedrijf. Een bedrijf kan bijvoorbeeld hoge dividenden uitkeren om investeerders aan te trekken, zelfs als de financiële situatie niet gezond is. Beleggers moeten dus voorzichtig zijn bij het analyseren van de financiële gezondheid van een bedrijf voordat ze investeren in hoogrentende aandelen.

Een ander potentieel nadeel van hoogrentende aandelen is dat ze gevoelig kunnen zijn voor rentewijzigingen. Wanneer de rente stijgt, worden dividendaandelen minder aantrekkelijk ten opzichte van andere beleggingen, zoals obligaties. Dit kan leiden tot een daling van de koersen van hoogrentende aandelen. Beleggers moeten zich bewust zijn van het renterisico dat verbonden is aan deze beleggingen en bereid zijn om met mogelijke schommelingen om te gaan.

Als je geïnteresseerd bent in het beleggen in hoogrentende dividendaandelen, is een optie om te overwegen het gebruik van ETF’s (Exchange-Traded Funds). ETF’s bieden een breed scala aan beleggingsmogelijkheden, waaronder hoogrentende dividendaandelen. Ze bieden diversificatie en kunnen helpen om het risico te spreiden. 

Het is belangrijk om te benadrukken dat beleggen in hoogrentende dividendaandelen niet zonder risico is. Zoals bij elke belegging zijn er risico’s verbonden aan het investeren in individuele aandelen, met name aandelen met een hoog dividendrendement. Het is essentieel om grondig onderzoek te doen naar de financiële gezondheid van de bedrijven waarin u wilt investeren en om uw risicobereidheid en beleggingsdoelen in overweging te nemen.

Maxim Manturov, Hoofd van Investment Advice bij Freedom Finance Europe, zegt: “Het is cruciaal om te onthouden dat hoge dividendrendementen slechts soms houdbaar zijn en kunstmatig kunnen worden opgeblazen door dalende aandelenkoersen of andere geldproblemen. Daarom is het bij het zoeken naar bedrijven met een hoog dividendrendement van cruciaal belang om rekening te houden met de fundamentele factoren van het bedrijf, zoals inkomsten, cashflow en schulden. Helaas zijn de aandelen met de hoogste opbrengsten meestal niet de gezondste, met het meeste geld dat beschikbaar is om terug te geven aan beleggers. Vanwege mogelijke problemen met de kasreserves van bedrijven, brengt de keuze voor de aandelen met de hoogste opbrengsten risico’s met zich mee die niet zo klein zijn in vergelijking met de potentiële dividendinkomsten.

Dit betekent niet dat beleggen in bedrijven met een hoger dividendrendement een slecht idee is. Uw beleggingscriteria moeten echter meer in overweging nemen dan alleen rendement wanneer u belegt in bedrijven die dividend uitkeren. Focus op aandelen in bedrijven die financieel stabiel genoeg zijn om hun dividenden te behouden of zelfs te verhogen. Zo kom je erachter of het bedrijf hoge dividenden kan blijven uitkeren.”

Zijn dividendaandelen veilig?

De meeste dividendaandelen lijken mij goede beleggingen. De gestaag stijgende dividenden die gedurende tientallen jaren aan de aandeelhouders zijn uitgekeerd, getuigen van de veiligheid van deze investering. In combinatie met lange termijn winsten in aandelenwaarde. Daarom zijn dividendaandelen voor gedisciplineerde langetermijnbeleggers een goede investeringsoptie. Maar aan de andere kant, je kunt nooit ergens zeker van zijn. Er is altijd een zekere mate van gevaar bij het investeren van geld. 

Zijn hoogrentende dividendaandelen veilig om in te beleggen?

Hoewel hoogrentende dividendaandelen aantrekkelijk kunnen lijken vanwege hun potentieel hogere rendementen, is het belangrijk om naar de cijfers te kijken om een beter inzicht te krijgen in hun prestaties. Volgens een studie van Ned Davis Research, die de periode van 1972 tot 2018 bestudeerde, hadden aandelen met hogere dividenden gemiddeld een hoger totaalrendement dan aandelen met lagere dividenden. Uit de studie bleek dat aandelen met de hoogste dividendrendementen de afgelopen decennia beter presteerden dan aandelen met de laagste dividendrendementen. Bovendien concludeerde de studie dat hoogrentende dividendaandelen minder volatiel waren en beter bestand waren tegen neerwaartse marktbewegingen. Deze cijfers kunnen een argument vormen voor het opnemen van hoogrentende dividendaandelen in een beleggingsportefeuille, maar het is belangrijk om rekening te houden met individuele bedrijfsprestaties en risicobeoordelingen.

Zijn hoogrentende dividendaandelen veilig om in te beleggen?

In conclusie bieden hoogrentende dividendaandelen bepaalde voordelen, zoals een aantrekkelijk dividendrendement en de potentieel defensieve aard van de bedrijven die deze aandelen uitgeven. Echter, beleggers moeten zich bewust zijn van de mogelijke valkuilen, zoals de financiële gezondheid van de bedrijven en het renterisico. Het kan verstandig zijn om een gebalanceerde benadering te hanteren en hoogrentende aandelen op te nemen als onderdeel van een gediversifieerde beleggingsportefeuille. Als u geïnteresseerd bent in het beleggen in hoogrentende dividendaandelen, kunt u ETF’s overwegen als een manier om deze beleggingen op een meer gevarieerde en risicospreidende manier te benaderen.

bookd blogger
crypto & nft lover

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen.