December is begonnen en het einde van het jaar is in zicht. Een mooie tijd om stil te staan bij het afgelopen jaar en om je dankbaarheid te verspreiden. Wil je dit jaar jouw zakenrelaties een geschenk geven? Let dan wel op dat je je aan de juiste voorwaarden voor relatiegeschenken en kerstpakketten als zzp’er houdt.

Relatiegeschenk

December is toch wel hét moment om je zakelijke relaties te bedanken of om in ieder geval van je te laten horen.

  • Je spreekt je waardering uit. Gewoon, om een beetje in dat kerstgevoel te blijven
  • Je brengt jezelf weer even onder de aandacht én blijft op de radar bij je klanten

Net als een werkgever dat doet voor zijn personeel, kun jij dat doen voor je opdrachtgevers. Maar weet je ook wat wel en niet mag met betrekking tot een relatiegeschenk, belastingtechnisch gezien?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat een relatiegeschenk precies is. De Belastingdienst heeft hier namelijk een bepaald idee bij. Volgens de belastingdienst is een relatiegeschenk een gift aan klanten, die niet wervend mag zijn (dan is het namelijk een vorm van acquisitie) en de vorm kan hebben van goederen, diensten of een symbolisch bedrag.

Wanneer is de btw van een relatiegeschenk aftrekbaar?

Dat is het geval wanneer het relatiegeschenk ook aftrekbaar is als de ontvanger dit zelf zou hebben gekocht (en dus kan gebruiken binnen zijn of haar bedrijf) of als het onder een bedrag van €227,- exclusief btw per relatie per jaar zou liggen. Je kunt dus als zzp’er fiscaal voordelig eindejaarsgeschenken geven, als je je houdt aan deze voorwaarden.

Kerstpakket als zzp’er

Als zzp’er ben je niet in dienst, dus je loopt wel een kerstpakket mis. Zo’n heerlijke doos vol met lekkere dingen (waarvan de helft een jaar erna nog achter in de kast staat, maar ach, je begrijpt het gevoel). Misschien heb je hele toffe opdrachtgevers die jou een aardigheidje gunnen, maar anders kan je dit zelf doen. Let wel op, volgens de belastingdienst moet je jouw eigen kerstpakket als privé opgeven.

Doe jezelf en je relaties niet tekort deze kerst! Verstuur een leuk kaartje, trakteer op een lekkere fles wijn of gun jezelf een good old kerstpakket (gewoon, omdat het kan).

bookd blogger
crypto & nft lover

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.

Bookd.nl

Alles over boekhouding, belasting en ondernemen.